O STAROJ PAZOVI

Stambeni kompleks "Zova" spaja ono najbolje što vam je potrebno za komforan život.

Nalazimo se u Staroj Pazovi, na adresi Kralja Petra I Karađorđevića 93, na glavnom putu Beograd – Novi Sad, u mirnom okruženju. Centar grada, u kome su smešteni Opština, vrtić, autobuska stanica, policija, pošta, gradski trg, srednjoškolski centar, sud, javni beležnik, pijaca, fudbalski stadion, sportska hala i nekoliko velikih marketa, nalazi se na samo 5 minuta hoda, tačnije, na oko 600 m.

POLOŽAJ

Stara Pazova je gradsko naselje, u istoimenoj opštini koja pripada Sremskom okrugu, i broji oko 20.000 stanovnika.

 

Geografski položaj opštine je izuzetno povoljan, jer je smeštena između dva najveća grada u zemlji – na 30 km od glavnog grada Beograda i 40 km od Novog Sada.

 

Sve važne saobraćajnice u regionu presecaju teritoriju opštine Stara Pazova i to: autoput Beograd–Zagreb (E-70), autoput Beograd–Novi Sad (E-75), magistralni put M-22 i regionalni putevi R-106 i R-121. Kroz opštinu prolaze značajni međunarodni železnički pravci koji idu ka Subotici i dalje ka Mađarskoj i Nemačkoj na sever, a na jug ka Nišu i dalje prema Grčkoj.

 

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, najvažnija vazdušna luka u Srbiji, udaljen je 15 km od centra Stare Pazove, dok je vojni aerodrom Batajnica (budući kargo aerodrom) na samo 8 km.

 

Reka Dunav teče istočnom granicom opštine, dužinom od 24 km, što doprinosi potpunosti saobraćajne mreže.

 

Automobilom se do Beograda stiže za oko 30, a do Novog sada za oko 40 minuta, dok se novim brzim vozom koji je sa radom počeo u aprilu 2022. godine do Beograda može stići za 20, a do Novog Sada za 30 minuta.

MULTIKULTURALNOST

Specifičnost opštine Stara Pazova je nenarušena multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost. Osim Srba, koji čine većinsko stanovništvo, u opštini žive i Slovaci, Hrvati, Mađari, Romi i drugi.

 

Kako su zastupljene različite veroispovesti, u opštini postoji i velik broj crkava: pravoslavne, katoličke, evangelistička i druge – koje neguju uzorne konfesionalne odnose.

 

Slovačka zajednica u mestu Stara Pazova je naročito značajna, ne samo zbog činjenice da oko 31% stanovništva čine Slovaci, nego i zbog toga što je to najveća slovačka zajednica u zemlji. Osnovna škola na slovačkom jeziku «Heroj Janko Čmelik», radio program na slovačkom jeziku, Slovačko kulturno-umetničko društvo (u okviru koga postoje folklorni ansambl «Klasje» i pozorišna grupa «VHV»), kao i slovačka evangelistička crkva, predstavljaju okosnicu slovačke tradicije koja njenom stanovništvu u Staroj Pazovi pomaže da sačuva svoje običaje i kulturu.

OPŠTINA PREDUZETNIKA

Opština Stara Pazova je već decenijama poznata po privatnom preduzetništvu. Pre više od 40 godina otvorene su mnogobrojne zanatske radnje koje su Staru Pazovu učinile jednom od prvih i najuspešnijih u oblasti male privrede u bivšoj Jugoslaviji. Danas u opštini postoji preko 1.000 privatnih preduzeća i preko 3.000 preduzetničkih radnji.

 

Zastupljene su razne industrijske delatnosti: metaloprerađivačka, metalska, plastičarska, gumarska, drvnoprerađivačka, građevinska i druge, kao i svetske kompanije koje su za svoj rad u Srbiji odabrale industrijsku zonu Stare Pazove.

 

Zahvaljujući visoko kvalitetnoj plodnoj zemlji i izuzetno povoljnim klimatskim uslovima, poljoprivreda je veoma razvijena. Na teritoriji opštine nalazi se oko 30.000 ha obradivih površina. Osnovno opredeljenje u poljoprivredi je ratarstvo – pšenica, kukuruz, suncokret, ječam, soja, šećerna repa, ali je takođe zastupljeno i stočarstvo i to pre svega uzgoj goveda, krava i svinja.

Verujemo da ćete Staru Pazovu prepoznati kao idealno mesto za život.

DOBRO DOŠLI!

Kralja Petra I 93, Stara Pazova
info@stambenikomplekszova.rs
+381 64 331 63 73
Kralja Petra I 93, Stara Pazova
info@stambenikomplekszova.rs
+381 64 331 63 73